Posted on

Een Amerikaanse federale toezichthouder heeft verduidelijkt dat Amerikaanse banken als crypto-bewaarders kunnen opereren. Zullen ze dat doen?

In het kort

  • De OCC heeft verduidelijkt dat banken crypto-bewaarders kunnen zijn.
  • Dit betekent dat JPMorgan voor uw Bitcoin kan zorgen.
  • Maar bewaarnemers maken zich geen zorgen dat banken binnenkort achter hun bedrijf aan zullen komen.

Het US Office of the Comptroller of the Currency heeft gisteren duidelijk gemaakt dat nationale banken en federale spaarassociaties kunnen optreden als crypto-bewaarder. Dit betekent dat instellingen als JPMorgan, Bank of America en Goldman Sachs de privé-sleutels van de cryptocurrency portemonnee van hun klanten in bewaring mogen nemen.

Een nationale bank mag deze diensten voor de bewaring van cryptografisch geld namens klanten leveren, onder meer door de unieke cryptografische sleutels te bewaren die met cryptografisch geld zijn verbonden,“ zolang zij de risico’s beheren, schreef de OCC in een interpretatieve brief, die gisteren werd gepubliceerd.

Dus de grote banken kunnen nu uw Bitcoin houden zoals ze uw dollars houden, wat het in theorie makkelijker zou kunnen maken voor traditionele investeerders om BTC te kopen en op te slaan.

Hoewel financiële instellingen crypto-bewaarders kunnen worden, betekent dat niet dat ze de markt binnenkort zullen domineren. Gevestigde crypto-bewaarders, zoals Gemini en Coinbase, zijn zeer gespecialiseerde en hoogtechnologische organisaties; ze bieden nichediensten aan die al door de regelgevers zijn doorgelicht.

De Tweelingen zeiden in een verklaring dat de aankondiging van OCC de benadering van het bedrijf van de regelgeving „valideert“. Nathan McCauley, CEO van Anchorage, een andere crypto-bewaarder die de bewakingsdienst verleent aan verschillende banken, zei dat het nieuws van gisteren „een gebrek aan regelgevende duidelijkheid“ aanpakt, wat hij beschrijft als een „grote wegversperring voor meer institutionele activiteit in crypto.

Zullen de banken de crypto-bewaarders vervangen?

Dus, zullen de grote banken de markt overnemen? Niet op korte termijn, Alex Mascioli, die de institutionele diensten voor Bequant, een digitale activa prime broker, leidt, vertelde Decrypt. Mascioli zei dat hoewel banken „uiteindelijk“ crypto custody diensten zullen aanbieden, „dit verandert niets op de korte termijn“ voor gevestigde crypto custodians, „behalve misschien het verstrekken van een katalysator voor meer geavanceerde investeerders om een meer serieuze blik op de ruimte te nemen“.

Institutionele beleggers, zei Mascioli, „vertrouwen eerder een gevestigde crypto-bewaarder met een institutioneel aanbod dan een traditionele firma die weinig ervaring heeft met deze activa, of met een CEO die ze in het verleden publiekelijk aan de kaak heeft gesteld.“ (Onder de overtreders zijn JP Morgan’s Jaime Dimon, die, ondanks de crypto-vriendelijke vooruitzichten van zijn bank, Bitcoin door de jaren heen heeft aangeduid als een „fraude“ en een „oplichterij.“)

Itay Malinger, CEO van Curv, een crypto-bewaarder voor institutionele beleggers, vertelde Decrypt dat, terwijl hij verwacht dat „veel banken binnenkort de ruimte zullen betreden“, ze nog wat in te halen zullen hebben. Maar het zal de moeite waard zijn, zei hij: „Echte groei in de ruimte vindt plaats wanneer de traditionele financiële instellingen de arena betreden.“

Een bankier spreekt

Ed Boyle, CEO van de aankomende crypto-vriendelijke challenger bank Medici Bank, vertelde Decrypt dat zijn bank „op korte termijn geen crypto-bewaarder wil worden.“

Crypto custodial diensten, zei Boyle, zijn irrelevant voor banken, die geld verdienen aan het lenen van het geld dat door klanten is gestort. Banken zouden alleen geïnteresseerd zijn in het worden van custodians, zei hij, „als ze gemotiveerd waren om een beurs of een geldschieter van crypto te zijn.“

„Ik geloof dat een crypto-bewaarder zijn een opstap is naar meer waardetoevoegende activiteiten zoals lenen,“ zei hij. Zowel Gemini als Coinbase, bijvoorbeeld, opereren uitwisselingen.

Met andere woorden, voor banken om crypto-bewaarders te worden, zal het de moeite waard moeten zijn. Zullen banken crypto gaan uitlenen?